czwartek, 11 lutego 2016

Scones


Przepis pochodzi z moje wypieki. Zamieniłam rodzynki na żurawinę.

Składniki:

- 400 gr mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gr zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 gr brązowego cukru
- 100  gr pokrojonej żurawiny
- 220 ml mleka
- 2 jajka

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i masło mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy do tego żurawinę. W drugiej miseczce mieszamy mleko z jajkiem. Następnie wlewamy do ciasta, zostawiamy odrobinę do posmarowania bułeczek.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na około 1,5 cm Foremką lub kieliszkiem wycinamy bułeczki. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 10-15 min do zrumienienia.
Najsmaczniejsze są na ciepło, przekrojone z masłem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz