piątek, 12 lutego 2016

Kruche ciasto, szarlotka lub inne

Ciasto kruche idealne na szarlotkę, babeczki co tam wymyślicie :)


Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru brązowego (daje mniej, może być biały cukier)
- 1 jajko
- 250 gr masła, najlepsze roślinne

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Najlepiej jeśli masło jest w temperaturze pokojowej.
Z podanej ilości wychodzą 2 porcje ciasta na spód i boki. Ja zazwyczaj resztę zamrażam albo robię korpusy do babeczek.
Jeśli pieczemy np. szarlotkę wykładamy najpierw spód i nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, wyjmujemy i dorabiamy boki. Uzupełniamy wybranymi owocami. Jeśli daję jabłka, to kroje na drobną kostkę, doprawiam cukrem pudrem i cynamonem. Dawałam też maliny, ale ich niczym nie doprawiałam. Wrzucam do ciasta i przykrywamy kruszonką. Pieczony około 45 min, aż kruszonka się zrumieni.





Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz