sobota, 6 lutego 2016

Różyczki ziemniaczane



Składniki:

- 750 gr-1 kg ziemniaków
- jedna duża marchewka ( niekoniecznie)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, następnie  jeszcze ciepłe miksujemy na puree, dodałam do nich jedną startą na małych oczkach marchewkę(niekoniecznie, dałam dla koloru). Dla koloru możemy też dodać sok z buraka lub szpinak. Do ostudzonej masy dodajemy 1 jajko, 2 łyżki masła, pieprz. Mieszany dokładnie żeby nie było grudek.




 Następnie masę wkładamy do rękawa cukierniczego, końcówka gwiazdka i robimy różyczki na blaszce i papierze do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach w piekarniku z termoobiegiem około 10-15 min do zrumienienia.





Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz