poniedziałek, 8 lutego 2016

Muffinki z fasoli


Przyznam, że bałam się je zrobić,no bo jak ciasto z fasoli? Przecież będzie czuć smak fasoli, ale naprawdę nie jest wyczuwalny. Bardzo fajna alternatywa dla kalorycznych odpowiedników :)


Składniki:

- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 3 łyżeczki kakao
-  2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1  łyzeczka sody
- 2 łyżki miodu
- dałam ok. 2 małych garści grysu z malin (zamrozne maliny potłukłam delikatnie tłuczkiem)
- szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Fasole, żółtka i przyprawy blendujemy.


Do masy dodajemy maliny i mieszamy. Następnie łączymy za pomocą szpatułki z białkami.





























Przekładamy do foremek na około 3/4 wysokości, chociaż nie wyrosły mi one zbyt wysokie. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.





Smacznego :)






1 komentarz: