wtorek, 11 lutego 2014

Scones z suszonymi pomidorami i oregano


Od dawna miałam ochotę zrobić te bułeczki. Przepis znalazłam tutaj. Bułeczki robi się praktycznie ekspresowo, więc na śniadanie są idealne. Tym razem wytrawne, następnym razem spróbuje na słodko.

Składniki:

-1 szklanka mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-30 gr zimnego masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu ( nie miałam parmezanu, dałam suchą mozzarelle)
- 6 suszonych pomidorów (dałam 8)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (pewnie dałam więcej:))
-szczypta soli
-1 jajko
-45 ml mleka +mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Na początek piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę. Ser trzemy na tarce. W osobnej miseczce mieszamy mleko z jajkiem. 
Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do tego dodajemy masło, najlepiej w kosteczkach i rozgniatamy wszystko, aż powstanie takie jakby kawałki ciasta. Następnie dodajemy do tego ser, pomidory i oregano i dalej wyrabiamy ciasto. Po chwili po woli wlewamy mieszankę mleka i jajka, dolewamy ją po trochu ciągle wyrabiając ciasto.
Po wyrobieniu ciasta wykładamy je na podsypany mąką blat i uklepujemy ciasto na wysokość 3-4 cm. Z tego kieliszkiem wycinamy bułeczki. Mi wyszło ich 10. 
Bułeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, każdą smarujemy mlekiem (może to też być roztrzepane jajko). Pieczemy około 10-12 minut, aż bułeczki się zarumienią. 

Smacznego:)



1 komentarz: