czwartek, 21 marca 2013

Naleśniki owsiane z pieczarkami





Składniki:

na naleśniki:

-mąka owsiana
-jajko
-woda(najlepiej gazowana)
-mleko
-sól

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki (jak będę robiła następnym razem to odmierzę czego ile dokładnie, ponieważ zawsze robię je na tzw. oko) i smażymy naleśniki, ale nie na złoto, ponieważ będziemy je jeszcz później podpiekać.

na farsz:
-1 kg pieczarek
- papryczka chili
-cebula
-oliwa
-woda

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy ze skórki i trzemy na tarce.

Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy, dorzucamy też kilka plasterków papryczki chili

jak cebula się zeszkli dodajemy pieczarki
podlewamy odrobiną wody i przykrywamy 
dusimy aż zmiękną, mieszając co jakiś czas

jak już zmiękną zdejmujemy przykrywkę i smażymy dalej do odparowania wody



Następnie na przygotowane naleśniki układamy farsz i zawijamy, to oczywiście w wersji całkowicie dietetycznej:) Mój Michał chyba by takiej nie przeżył, więc jemu dodaje jeszcze pod farsz plasterek żółtego sera. 

Obie wersje przed podaniem zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 4-8 min. 


smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz