-biszkopty podłużne do tiramisu
-serek mascarpone 500 gr
-śmietana 30%- 300 ml
-kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4-6 przedłużonych espresso lub kawy rozpuszczalnej
-woda
-4-6 łyżek likieru amaretto
-cukier puder lub wanilia
Przygotowanie:
Przygotowujemy nasączenie: robimy espresso, dodajemy do niego likier amaretto.
Przygotowujemy krem: Ubijamy śmietanę z 2-3 łyżeczkami cukru pudru lub wanilią, do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa nie jest gęsta, zagęszczamy ją wcześniej przygotowaną żelatyną ( 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody).
Następnie maczamy biszkopty w nasączeniu i układamy na spodzie formy. Wykładamy na nie połowę kremu. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a na nie resztę kremu. Krem wygładzamy i posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz