niedziela, 20 października 2013

Muffinki owsiane z orzechami, rodzynkami i gorzką czekoladą


Składniki:

- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki łącznie otrębów owsianych i pszennych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 paseczki posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- mleko 0,5 % - tyle żeby masa była gęsta i spójna

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą płatki owsiane, otręby, posiekane orzechy, rodzynki, posiekaną czekoladę, cukier i proszek do pieczenia.


Następnie dodajemy oliwę i jajko, mieszamy. Potem dodajemy tyle mleka żeby masa była zwarta i spójna.

Jeżeli wlaliśmy za dużo mleka, odstawmy na chwile do wchłonięcia.

Następnie masę wkładamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
15-25 minut, do prawie suchego patyczka.

Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Własnie sie pieką :D Tylko sie troche rozwaliły w trakcie pieczenia, chyba były za miękkie

    OdpowiedzUsuń