Składniki:
Spód:
-200 gr mąki żytniej razowej
-3 łyżki oleju
-woda
Farsz:
-450 gr mrożonego szpinaku
-4 ząbki czosnku
-papryczka chili
-100 gr fety
-ok 100 gr wędzonego łososia
-ok 10 sztuk pomidorów suszonych
Zalewa:
- 2 jajka
- pieprz
- bazylia (ok 3 łyżeczki)
-rozmaryn (ok pół łyżeczki)
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Przepis na tartę 22 cm.
Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę z oliwą i powoli dodajemy wodę w takiej iloci, aby zrobiła nam się gęsta masa.Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie rozkładamy ciasto równomiernie do foremki, ja użyłam silikonowej, więc bez natłuszczania. Następnie wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia.
Przekładamy naszą masę do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno fetę i pokrojonego łososia wędzonego.Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy zalewę. Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko.Doprawiamy bazylią i pieprzem, możemy dodać odrobinę rozmarynu(niekoniecznie).
Następnie na podpieczony spód rozkładamy równomiernie naszą masę i zalewamy zalewą.
Pieczemy naszą tartę 20-30 minut.Sprawdzajmy przed końcem pieczenia tartę, ja niestety zapomniałam i zbyt mi się spiekła. Mimo tego i tak wyszła przepyszna.
Smacznego:)
idealne połączenie! ;)
OdpowiedzUsuń