Składniki:
-200-250 gr herbatników(w zależności czy robimy boki)
-60-80 gr masła
-1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
-3-5 łyżeczek cukru pudru
-250 ml gęstego jogurtu naturalnego(lub śmietany 30%)
-250 gr serka mascarpone
-owoce do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy na bardzo drobno, proponuje użyć blendera lub wałka. Do ciasteczek dodajemy
masło w temperaturze pokojowej i cukier waniliowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki( blaszka 24 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem). Wstawiamy blaszkę na pół godziny do lodówki, żeby stwardniała.
W tym czasie przygotowujemy masę:
wersja z jogurtem:
Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w małej ilości gorącej wody(ok 6 łyżek).
Delikatnie ubijamy jogurt naturalny z cukrem pudrem, dodajemy do niego mascarpone i nadal ubijamy na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec miksowania dodajemy przestudzoną żelatynę.Wylewamy naszą masę na spód i ozdabiamy dowolnymi owocami. odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto zastygło.
wersja ze śmietaną:
Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w małej ilości gorącej wody(ok 4 łyżek)
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone i nadal ubijamy, ale na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec miksowania dodajemy przestudzoną żelatynę.Wylewamy naszą masę na spód i ozdabiamy dowolnymi owocami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto zastygło.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz