Spód:
- 200 gr mąki żytniej razowej
- 3 łyżki oleju
- woda
Farsz:
- 450 gr mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka w proszku
- pieprz
- 50-100 gr fety
Przygotowanie:
Przepis na tartę o średnicy 22 cm.
Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę z oliwą i powoli dodajemy wodę w takiej ilości aby zrobiło się nam gęsta masa. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie rozkładamy ciasto do foremki(używam silikonowej, więc bez natłuszczania). rozkładamy ciasto równomiernie w formie. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia.
W tym czasie, a nawet wcześniej wrzucamy na patelnie wrzucamy szpinak aż do rozmrożenia.
Jak większość wody wyparuje dodajemy wyciśnięty czosnek, i przyprawy. podsmażamy i przerzucamy do miseczki do ostudzenia. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka, a następnie dodajemy do nich rozdrobnioną fetę. Następnie mieszamy to ze szpinakiem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy równomiernie nasz szpinakowy farsz.
Pieczemy tartę następne 20-25 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz