niedziela, 9 lutego 2014

Jajka po rafałowemu- z szynką, ogórkiem i papryką


Wykonane na prośbę Kamili: "zrób te rafałowe jajka". Przepis mojego brata. Kamila zaszalała z liczbą dostarczonych jajek. Wy możecie oczywiście znacznie zmniejszyć liczbę jajek.

Składniki:

- było 15 jajek(może być naprawdę dużo mniej)
-szynka z kurczaka(najlepiej jak najlżejsza np. gotowana)- ok 12 plasterków(były małe)
-papryka konserwowa- ok 1/2 małego słoika
-ogórek konserwowy- ok 4-5 szt
-szczypiorek
-sól
-pieprz
-majonez
- papryczka chilli w proszku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy ze skorupek. Jajka przecinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka do miseczki. Resztę jajek(białka) układamy na talerzu.
Paprykę, ogórka i szynkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Paprykę, ogórka i szynkę dodajemy do żółtek. Dodajemy tyle majonezu żeby masa połączyła się, ale nie była za rzadka. Następnie doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.

Następnie tak przygotowaną masą wypełniamy jajka. Posypujemy odrobinką papryczki chilli, i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz