środa, 20 lutego 2013
Tarta z soczewicą i papryką
Składniki
Spód:
-180 gr mąki żytniej razowej typ 2000
- 3 łyżki oliwy
-woda
Farsz:
- 2/3 szklanki soczewicy(tu zielona)
- 1 mała paryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- mała czerwona cebula
-2-3 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- pół pęczka pietruszki
-sól, pieprz
- papryczka chili
Przepis na tartę o średnicy 22 cm(mam mały piekarnik).
Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę z oliwą i powoli dodajemy wodę w takiej ilości aby zrobiło się nam gęsta masa. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie rozkładamy ciasto do foremki(używam silikonowej, więc bez natłuszczania). rozkładamy ciasto równomiernie w formie. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia.
W trakcie pieczenia ciasta, lub przed wstawiamy soczewicę, gotujemy w okolicach 20 minut aż delikatnie zmięknie.
W drugim garnku podsmażamy cebule z wyciśniętym czosnkiem (u mnie oczywiście beztłuszczowo) , jak cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i dusimy aż odrobinę zmięknie. Następnie dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i odlaną z wody soczewicę oraz sól, pieprz i papryczkę chili do smaku. Gotujemy chwilę, dodajemy posiekana pietruszkę i przerzucamy naszą masę na podpieczony spód. Zwiększamy moc piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy ok 25-35 minut.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz