wtorek, 11 lutego 2014

Scones z suszonymi pomidorami i oregano


Od dawna miałam ochotę zrobić te bułeczki. Przepis znalazłam tutaj. Bułeczki robi się praktycznie ekspresowo, więc na śniadanie są idealne. Tym razem wytrawne, następnym razem spróbuje na słodko.

Składniki:

-1 szklanka mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-30 gr zimnego masła
- 1/2 szklanki startego parmezanu ( nie miałam parmezanu, dałam suchą mozzarelle)
- 6 suszonych pomidorów (dałam 8)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (pewnie dałam więcej:))
-szczypta soli
-1 jajko
-45 ml mleka +mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Na początek piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę. Ser trzemy na tarce. W osobnej miseczce mieszamy mleko z jajkiem. 
Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do tego dodajemy masło, najlepiej w kosteczkach i rozgniatamy wszystko, aż powstanie takie jakby kawałki ciasta. Następnie dodajemy do tego ser, pomidory i oregano i dalej wyrabiamy ciasto. Po chwili po woli wlewamy mieszankę mleka i jajka, dolewamy ją po trochu ciągle wyrabiając ciasto.
Po wyrobieniu ciasta wykładamy je na podsypany mąką blat i uklepujemy ciasto na wysokość 3-4 cm. Z tego kieliszkiem wycinamy bułeczki. Mi wyszło ich 10. 
Bułeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, każdą smarujemy mlekiem (może to też być roztrzepane jajko). Pieczemy około 10-12 minut, aż bułeczki się zarumienią. 

Smacznego:)



poniedziałek, 10 lutego 2014

Sałatka z kurczkiem


Składniki:

-1 pierś z kurczaka
- pikantna przyprawa do kurczaka (użyłam kucharka pikantnego)
-puszka kukurydzy
-puszka czerwonej fasoli
- mała papryka

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy mocno (ponieważ później nie używamy już przypraw) i smażymy na patelni. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do miseczki i dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Niczym już tej sałatki nie przyprawiałam, ale jeśli chcecie to jak najbardziej możecie.

Smacznego:)


niedziela, 9 lutego 2014

Jajka po rafałowemu- z szynką, ogórkiem i papryką


Wykonane na prośbę Kamili: "zrób te rafałowe jajka". Przepis mojego brata. Kamila zaszalała z liczbą dostarczonych jajek. Wy możecie oczywiście znacznie zmniejszyć liczbę jajek.

Składniki:

- było 15 jajek(może być naprawdę dużo mniej)
-szynka z kurczaka(najlepiej jak najlżejsza np. gotowana)- ok 12 plasterków(były małe)
-papryka konserwowa- ok 1/2 małego słoika
-ogórek konserwowy- ok 4-5 szt
-szczypiorek
-sól
-pieprz
-majonez
- papryczka chilli w proszku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy ze skorupek. Jajka przecinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka do miseczki. Resztę jajek(białka) układamy na talerzu.
Paprykę, ogórka i szynkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Paprykę, ogórka i szynkę dodajemy do żółtek. Dodajemy tyle majonezu żeby masa połączyła się, ale nie była za rzadka. Następnie doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.

Następnie tak przygotowaną masą wypełniamy jajka. Posypujemy odrobinką papryczki chilli, i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)



sobota, 8 lutego 2014

Surówka z czerwonej kapusty


Składniki:

-pół główki małej czerwonej kapusty
- pół pora
-sól
-pieprz
-jogurt naturalny

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i odrobinę solimy. Dobrze jakby kapustka postała w misce z godzinę, powinna zmięknąć w tym czasie. Następnie dodajemy drobno pokrojonego pora. Doprawiamy pieprzem i dodajemy jogurt, mieszamy.

Smacznego:)