czwartek, 13 czerwca 2013

Pizza z rukolą i szynką parmeńską


Składniki:

gotowe ciasto do pizzy
rukola
mozzarella ok 100 g
ok. 10 pomidorków cherry
4-6 plasterków szynki parmeńskiej
puszka całych pomidorów
oregano
sól
pieprz
czosnek
bazylia


Przygotowujemy sos. Pomidory rozdrabniamy blenderem na sos. doajemy sól, pieprz, czosnek, oregano i bazylię do smaku.

Na cieście rozprowadzamy sos, układamy pocięte pomidorki cherry i wstawiamy do nagrzanego na 220 stopni piekarnika na ok 8-10 min.
Następnie wyjmujemy pizze i posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika na kolejne 3-5 minut.


Wyjmujemy z piekarnika i mamy już prawie przygotowaną pizze. Układamy na niej jeszcze rukolę i porwaną szynkę parmeńską.

Smacznego!




Placuszki owsiane



Jest to jedna z wersji moich śniadaniowych placuszków owsianych.

Składniki:

100 g płatków owsianych
1 jajko
100 ml jogurtu 0%
odrobina mleka

Płatki owsiany mielimy na mąkę, nie muszą być wszystkie. Następnie dodajemy jogurt, jajko i mleko. Mleka dodajemy tyle aby otrzymać w miarę gęstą masę.
Na rozgrzanej patelni(u mnie jak zawsze Pam do beztłuszczowego smażenia) układamy łyżką placuszki, żeby je bardziej uformować rozciągamy je mokrą łyżką na patelni. Smażymy z obu stron.
Z podanych proporcji wychodzi 8 placuszków, czyli mamy śniadanie na 2 dni.

Smacznego!


Ciasto z malinami




Spód:

200 g mąki pełnoziarnistej
4 łyżki oliwy
2 jajka
woda
500 g malin



Przygotowanie:


Zagniatamy ciasto, mieszamy mąkę z jajkami, oliwą i wodą. Wody dodajemy tyle aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto rozgniatamy w foremce, u mnie była tortownica 24 cm.Ciasto rozprowadza się dosyć ciężko dlatego zwilżamy palce wodą. Następnie układamy na nie maliny. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 45 minut.


Smacznego!