wtorek, 26 marca 2013

Pierś z kurczaka w cieście francuskim z lazurem



Składniki:

-1/2 płatu gotowego ciasta francuskiego
-1 pierś z kurczaka 
-50 gram niebieskiego lub srebrzystego sera lazur
-delikatne przyprawy do kurczaka
-olej do smażenia


Przygotowanie:

Kurczaka rozbijamy na płasko, przyprawiamy bardzo delikatnie. Ja przyprawiłam ziarenkami smaku. Następnie podsmażamy go z obu stron. Po tym układamy kurczaka na środku połowy ciasta francuskiego, a na niego układamy rozkruszony ser. Pozostałe boki ciasta francuskiego kroimy w około 1,5 centymetrowe paseczki.


A następnie zaplatamy je na przemian:



Następnie pieczemy nasze danie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 18-22 minuty




Smacznego:)



Tarta ze szpinakiem i fetą


Spód:
200 gr mąki żytniej razowej
- 3 łyżki oleju
- woda

Farsz:
- 450 gr mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- ostra papryka w proszku
- pieprz
- 50-100 gr fety



Przygotowanie:
Przepis na tartę o średnicy 22 cm.

Zaczynamy od ciasta. Mieszamy mąkę z oliwą i powoli dodajemy wodę w takiej ilości aby zrobiło się nam gęsta masa. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Następnie rozkładamy ciasto do foremki(używam silikonowej, więc bez natłuszczania). rozkładamy ciasto równomiernie w formie. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia.


W tym czasie, a nawet wcześniej wrzucamy na patelnie wrzucamy szpinak aż do rozmrożenia.

 Jak większość wody wyparuje dodajemy wyciśnięty czosnek, i przyprawy. podsmażamy i przerzucamy do miseczki do ostudzenia. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka, a następnie dodajemy do nich rozdrobnioną fetę. Następnie mieszamy to ze szpinakiem, do uzyskania w miarę jednolitej masy.

Na  podpieczonym spodzie rozprowadzamy równomiernie nasz szpinakowy farsz.

Pieczemy tartę następne 20-25 minut.





                                                          Smacznego:)


czwartek, 21 marca 2013

Muffiny


Składniki mokre:
-1 jajko
-250 ml mleka
-100 ml oleju

Składniki suche:
-250 g mąki
-150-180 g cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:

W osobnych miseczkach mieszamy składniki suche i mokre. Następnie do mokrych składników wrzucamy suche i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nakładamy muffiny do foremek, możemy dodać też coś do środka(ja dodałam nutellę), wtedy tylko nakładamy najpierw 2/3 masy do foremki, nakładamy nadzienie i przykrywamy 1/3 masy. ja dodatkowo część muffinek posypałam przed pieczeniem zmielonymi migdałami, a drugą część po upieczeniu cukrem pudrem. 
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 20-25 min.

Smacznego:)

Placuszki z cukini



Składniki:

-2 średnie cukinie
-1 jajko
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
-sól
-pieprz

przygotowanie:

Cukinie trzemy na tarce na większych oczkach, dodajemy jajko, skrobię i jogurt naturalny oraz przyprawy do smaku

Smażymy na patelni pod przykryciem z obu stron


Super smakuje do nich sos tzatziki


Smacznego:)

Naleśniki owsiane z pieczarkami





Składniki:

na naleśniki:

-mąka owsiana
-jajko
-woda(najlepiej gazowana)
-mleko
-sól

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki (jak będę robiła następnym razem to odmierzę czego ile dokładnie, ponieważ zawsze robię je na tzw. oko) i smażymy naleśniki, ale nie na złoto, ponieważ będziemy je jeszcz później podpiekać.

na farsz:
-1 kg pieczarek
- papryczka chili
-cebula
-oliwa
-woda

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy ze skórki i trzemy na tarce.

Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z łyżką oliwy, dorzucamy też kilka plasterków papryczki chili

jak cebula się zeszkli dodajemy pieczarki
podlewamy odrobiną wody i przykrywamy 
dusimy aż zmiękną, mieszając co jakiś czas

jak już zmiękną zdejmujemy przykrywkę i smażymy dalej do odparowania wody



Następnie na przygotowane naleśniki układamy farsz i zawijamy, to oczywiście w wersji całkowicie dietetycznej:) Mój Michał chyba by takiej nie przeżył, więc jemu dodaje jeszcze pod farsz plasterek żółtego sera. 

Obie wersje przed podaniem zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 4-8 min. 


smacznego:)





Sałatka z łososiem



Składniki:

-mix sałat
-oliwki
-pomidor
-pomidorki cherry
-papryka
-oliwki
-łosoś wędzony lub pieczony
-oliwa
-przyprawy

Przygotowanie:

Ponownie podstawa to sałata, na to układamy warzywa pokrojone w paseczki o rozdrobnionego delikatnie łososia. Dodajemy nasze ulubione przyprawy, możemy dodać oliwy.

smacznego:)

Sałatka grecka


Składniki:

-mix sałat
-pomidor
-pomidorki cherry
-ser feta
-papryka
-oliwki
-ogórek
-kapary
-cebula czerwona(niestety nie miałam)
-oliwa
-przyprawy

Przygotowanie:

Tutaj możemy zaszaleć w zależności od tego czy robimy jedną porcję czy więcej. Podstawa to sałata , następnie dodajemy warzywa pokrojone w paseczki oraz ser feta i cebulę. Skrapiamy odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami.

Tortille jako przekąska



Składniki:

-tortille gotowe
-sałata masłowa
-serek do smarowania typu Twój Smak
-ogórek
-papryka
-ser żółty
-polędwica sopocka/szynka
-łosoś wędzony
-por


Przygotowanie:

Szybkie w przygotowaniu i smaczne:)
1 wersja:
tortille smarujemy po całej jednej stronie serkiem, następnie układamy pośrodku sałatę, na to ser żółty, szynkę, i pokrojone w paseczki paprykę i ogórka. Możemy dać paprykę w 3 kolorach, uzyskamy fajniejszy efekt wizualny.

2 wersja:
tortille smarujemy po całej jednej stronie serkiem, następnie pośrodku układamy łososia wędzonego i na to pokrojonego drobno pora, możemy zamiast pora dać paseczki awokado.

Smacznego:)